Donderdagavond……tv-avond!

Donderdagavond is mijn tv-avond. Afgelopen donderdag niet omdat we naar het theater gingen maar normaal gesproken zit ik ruim voor tijd klaar om naar The great pottery throw down te kijken wat om 21.oo uur op BBC2 begint. Door alle drukte heb ik het pas vanochtend kunnen kijken.

Bij The great pottery throw down (TGPTD) draait alles om klei, glazuren en bakken. Het is eigenlijk hetzelfde als Heel Holland Bakt maar dan op kleigebied. Iedere week krijgen ze een grote opdracht en 2 kleinere opdrachten en iedere week valt er één kandidaat af.
De opdrachten die ze krijgen zijn nog niet eens zo super moeilijk, mits je genoeg tijd krijgt. En juist dáár zit het hem in. Ze krijgen vaak zo weinig tijd dat het afgeraffeld moet worden en dat is heel jammer! Want klei heeft tijd nodig. Tijd om te vormen, maar vooral te drogen. De werkstukken moeten nog in de laatste secondes naar de droogkamer en door alle stress en te weinig tijd stort dan nog wel eens wat in elkaar of valt op de grond. Hoe zonde is dat. Dan krijgen ze nog wat tijd om het te bewerken, vervolgens gaat het werkstuk als het helemaal droog is de oven in voor de biscuitbak en daarna gaan ze het glazuren. Weer veel te weinig tijd waardoor het glazuren in alle haast moet gebeuren.
En natuurlijk zien we niet alles op tv, ze zenden maar een klein gedeelte uit en ik heb het idee dat er na de afgesproken tijd nog echt wel wat gedaan wordt, maar iedere donderdag vind ik het zo jammer dat er zo'n haast achter zit. En waar ik deze keer van schrok is dat zij met het schuren van de werkstukken geen stofmasker dragen! En bij het werken met oxides (giftig!) geen handschoenen.....oei!!

Volgende week de halve finale en ondanks de tijdsdruk écht geweldig om te kijken. Nog 5 nachtjes slapen.